Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Stressul

De-a lungul vietii, ne adaptam in permanenta la necesitatile impuse de circumstante aflate in continua schimbare. Luarea unei decizii importante, respectarea unui termen limita, schimbarea locului de munca sau a rutinei, relatiile cu ceilalti, pierderile - toate acestea impun adaptari permmanente. Totusi, uneori se intampla sa ne confruntam cu o problema majora sau cu mai multe marunte, care depasesc capacitatea noastra de adaptare. Pot aparea dezechilibre atunci cand nivelul ridicat de stres induce sentimentul de amenintare si de pierdere a controlului.

Modalitati de gestionare a stressului :
- sustinere sociala : prima forma de ajutor, cautata in randul cunoscutilor, prietenilor
- gestionarea emotiei : medicamente, tehnici de relaxare (relaxarea este o aptitudine-se imbunatateste prin exercitii frecvente si regulate)
- gestionarea problemei : ansamblul de tehnici care incearca sa modifice semnificatia cognitiva a sursei de stres (persoana exagereaza sau minimalizeaza), sa imbunatateasca exprimarea sentimentelor pozitive si negative, formularea de mesaje clare, capacitatea de luare a deciziilor, de gestionare a timpului, a furiei