Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Cauti mereu aprobarea celorlalti?

Este greu sa te bucuri de propria persoana cand tot timpul iti doresti sa fii altcineva

   Esti extrem de atent la modul in care te vad ceilalti si la cum sa ii multumesti ? Cauti aprobarea celorlalti referitor la cum arati, hainele tale, marimea casei tale, masina pe care o conduci, deciziile pe care le iei ? Undeva, pe traseul existentei tale, ti-ai insusit ideea ca nu e bine sa exprimi ceea ce gandesti cu adevarat ? In loc sa iti aprobi propriile actiuni, cauti consolare, incercand sa placi tuturor ? 

     Acestei persoane ii este greu sa isi stabileasca limite deoarece nevoile celorlalti sunt mai importante decat ale ei. Motto-ul ei incostient este : « Tu contezi, nu eu »

   Toti dorim ca ceilalti sa ne placa. Dar se depaseste limita dorintei atunci cand cand viata celui care cauta aprobarea celorlalti se concentreaza doar asupra modului in care ceilalti reactioneaza si interactioneaza cu el. Aceasta persoana va face orice este necesar pt a avea armonie cu orice pret. Isi asuma responsabilitati pt modul in care ceilalti simt si actioneaza (ex : nu pot refuza pt ca se supara X).  In felul acesta atrage atentia si spera sa obtina simpatia celor din jur. Pt ca in forul ei interior, aceasta persoana  se simte neiubita. 

   In loc sa acorde atentie celorlalti tot timpul, trebuie sa schimbe centrul atentiei asupra sa. Asta nu inseamna egoism, ci doar ca realizeaza un echilibru sanatos intre indeplinirea nevoilor sale si a-i servi pe ceilalti. Este important a se face distinctie intre comportamentul celui care cauta aprobare si dorinta de a fi apreciat pt ceva care merita recunoastere.

 Cateva ponturi ?

Lasa-te in voia emotiilor. Respecta-ti sentimentele ; iti apartin si sunt reale. Nu trebuie sa te scuzi pt faptul ca le ai. Exerseaza sa vorbesti deschis si cinstit. Fa in asa fel incat atitudinea ta sa reflecte acest lucru.

Lasa-i pe ceilalti sa te vada asa cum esti cu adevarat, nu asa cum i-ai lasat pana acum sa te vada.

Ai grija de tine in primul rand. Apoi poti deveni disponibila pt ceilalti.

Renunta la nevoia de a avea aprobari constante. Daca viata ta personala ar deveni titlu de stiri intr-un ziar national, cator oameni le-ar pasa ? Nu multora. Majoritatea sunt ocupati sa isi construiasca propriile vieti. 

Vei avea nevoie de timp si de curaj pt a scapa de acest obicei vechi, dar iti vei fi profund recunoscator mai tarziu.