Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Adolescenta - varsta schimbarilor

Adolescenta este varsta schimbarilor rapide si dramatice. La intrarea in aceasta etapa, copiii se confrunta cu  provocari: schimbarile fizice; si se schimba felul in care gandeste, simte, interactioneaza cu ceilalti.

Abilitatile sociale sunt cele care ii permit adolescentului sa faca fata acestor provocari si sa se integreze in mediul in care traieste - grupul de la scoala, de prieteni, familie.

   Studiile indica faptul ca:

-Acei copii care au dezvoltate abilitati sociale se vor adapta mai bine la scoala si in societate si vor avea rezultate mai bune; invata strategii de rezolvare a conflictelor: negocierea, compromisul; au un comportament adecvat in relatia cu adultul; trateaza cu umor situatii delicate; fac atribuiri non-agresive daca cineva il raneste; invata sa se afirme.

-Cei cu abilitati sociale slab dezvoltate ( ex: copiii care se comporta agresiv, cei retrasi) au o probabilitate mai mare de a fi respinsi de ceilalti si de a dezvolta probleme de comportament; delicventa juvenila, probleme emotionale (depresie, anxietate), consum de substante sau de a fi tinta ironiilor celorlalti pt ca ei nu au modalitati de a se apara.

 

Daca vrei sa te simti mai sigur ca parinte, sprijina copilul tau in a invata atitudini si comportamente functionale. 

Trainingul  abilitatilor sociale este ceea ce l-ar ajuta.