Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Bulimia

Bulimia este o tulburare a comportamentelor alimentare. Ea se manifesta prin episoade repetate de alimentare excesiva, insotite de un sentiment de pierdere a controlului asupra alimentatiei. Persoana prezinta comportamente neadaptate de control al alimentatiei sale, al greutatii, care o conduc spre o alterare semnificativa a sanatatii sale fizice, a confortului sau psihic si a capacitatii sale de adaptare la mediu. Greutatea si silueta determina in mod exagerat stima de sine a persoanei care sufera dina ceste motive. Crizele de bulimie sunt asociate unor comportamente compensatorii pentru prevenirea oricarei cresteri in greutate : perioade de restrictie alimentara si de post, vomismente autoprovocate, abuz de laxative sau de diuretice, de exercitiu fizic excesiv.
Ea se intalneste la aprox 2% din populatia generala si este o problema care le priveste mai ales pe tinerele femei occidentale aflate in perioada de mijloc a adolescentei sau la inceputul varstei adulte.

Bulimia este rezultatul interactiunii dintre 3 factori :
- Perfectionism ;
- Lipsa de incredere in propria persoana ;
- Insatisfactie corporala.

Femeile care se considera grase, care sunt perfectioniste si nesigure pe ele insele ar prezenta mai multe riscuri de a dezvolta crize de bulimie.
Simptomul principal al bulimiei ar fi imaginea negativa a propriului corp. Acest lucru se exprima prin preocupari excesive in ceea ce priveste alimentatia, silueta si greutatea ; atitudine negativa in ceea ce priveste infatisarea fizica ; emotii negative fata de propriul corp ( dezgust fata de propria persoana, stari anxioase si depresive) si comportamente de supracontrol al alimentatiei si al propriului corp.
I
Insatisfactia legata de aspectul fizic determina persoana bulimica sa adopte atitudini si comportamente alimentare restrictive, care nu pot fi sustinute pe termen lung. Persoana isi impune reguli dietetice atat de stricte incat, la cea mai mica abatere de la conduita alimentara, aceasta traieste un sentiment de esec si pierde controlul alimentar. In plus, in cazul unei stari emotionale negative, aceasta se supraalimenteaza.
Privatiunea alimentara antreneaza mecanisme psihologice si biologice de contrareglare, sub forma de crize de supraalimentare, precum si perturbari importante : labilitate emotionala, iritabilitate, tensiune, pierderea stimei de sine, izolare sociala, ap[atie, tulburari de concentrare, care predispun la crize de bulimie.
Criza de bulimie este urmata de comportamente – purgatii, post, sport excesiv – pt atenuarea suferintei psihologice ( teama de a nu se ingrasa, culpabilitate, rusine, tristete) si a disconfortului fizic (balonari, greata, dureri gastrice), consecutive crizei. Aceste comportamente compensatoare intaresc in mod negativ comportamentul bulimic.
Terapia se desfasoara in etape si presupune :
- Prima etapa presupune o componenta psihoeducativa referitoare la tulburare si la tratamentul acesteia, automonitorizarea conduitelor alimentare si a prescriptiilor comportamentale care vizeaza normalizarea alimentatiei, precum si controlul purgatiilor si al greutatii ;
- A doua etapa elimina toate formele de control al greutatii ( regim alimentar strict, sport excesiv, post) si modifica acele ganduri disfunctionale care accentueaza comportamentele bulimice ;
- A treia etapa cuprinde tratarea insatisfactiei corporale si a stimei de sine scazute ; persoana bulimica invata cum sa-si rezolve problema si cum sa se afirme pe sine .