Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Atitudini in familie si la serviciu. Tu cum esti?

1. BULDOZERUL: dominatorul agresiv. Este cel care se afirma strivind pe toata lumea.Nu este niciodata de accord cu parerea altcuiva. Ii blameaza, ii judeca si ii invinovateste pe ceilalti, este autoritar, ba chiar tiranic.Procedand astfel, ii elimina pe ceilalti.
2. PAPA-LAPTE: dominatul pasiv. Painea uscata, muiata in lapte isi pierde consistenta si se rupe in bucati. Este exact imaginea celui care se eclipseaza in fata celorlalti. El insusi se elimina, se blameaza, se judeca, se invinovateste. Le face pe plac celorlalti, fara a tine seama de propriile nevoi. Nevoile celorlalti au prioritate. Nu poate lua decizii.
3. AUTENTICUL: cel care se afirma in mod autonom. El isi afirma opinia, ascultandu-i pe ceilalti si inainteaza in directia luarii unei decizii. Nu elimina pe nimeni. Atitudinea sa este democratica si matura. Maturitatea se dezvolta cand te bazezi mai mult pe tine decat pe altii. Nu este nevoie sa domini, nici sa judeci intr-o maniera critica. Intr-o familie sanatoasa, parintii autentici dezvolta copii autentici.
4. PE DE LATURI: acesta este, deseori, rolul jucat de copilul care se teme de tensiunile familiale si care atrage atentia catre exterior, pt a diminua conflictul: sparge ceva, rateaza scoala, ii face rau pisicii care miauna. La extrema, este tipul de copil rupt de realitate.
5. COMPUTERUL: el este cel care-I eticheteaza pe ceilalti. Ii vede pe toti ca fiind de stanga sau de dreapta, vede ce este rau in alimentatie, este ecologistul care arunca toate medicamentele, priveste totul intr-o maniera "new age", respinge multe. Se elimina si ii elimina si pe ceilalti.
6. MANIPULATORUL: cel care a fost supraprotejat se bazeaza pe celalalt si nu are incredere in sine insusi. Nu si-a dezvoltat capacitatea de a da raspuns nevoilor sale atunci cand se confrunta, in mod inevitabil, cu ele. Datorita acestui fapt, pt a si le putea rezolva, trebuie sa-i manipuleze pe ceilalti, incercand sa-i faca sa actioneze in locul lui. Manipulatorul interpreteaza evenimentele, raportandu-le la criteriile sale, in asa fel incat celalalt sa termine prin a-i da dreptate. Il acuza deseori pe celalalt ca s-a inselat, ca nu a inteles bine sau atrage atentia cu privire la inconvenientele comportamentului sau, fara a lua in considerare si aspectele pozitive.
7. CONTESTATARUL: este persecutor si tiranic. Contestatia constructiva evidentiaza lacunele unui sistem, efectele sale negative, abuzurile sale. Ea propune remedii adecvate si actioneaza la locul potrivit, in cadrul professional, familial. Contestatarul aspira sa obtina puterea. Se simte vinovat de acest lucru, nu poate sa recunoasca dorinta ca atare si o proiecteaza asupra altcuiva, asupra societatii de consum, conducatorilor etc. Contestatarul este deseori in conflict cu mediul sau familial, scolar sau profesional, nu se simte destins, nici in armonie cu sine insusi.