Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Comunicarea eficienta cu copiii

Comunicarea eficienta cu copiii:

Exista o legatura directa intre ceea ce simt copiii si felul in care se comporta. Atunci cand ceea ce simt e corect, se poarta corect. Cum sa-i ajutam sa simta corect ? Acceptandu-le sentimentele !

In loc sa ignoram ceea ce copilul simte, putem :
- sa le identificam sentimentele : « pari foarte dezamagit ; e normal sa te superi atunci cand stii raspunsul, dar iei o nota mica pt ca esti neatent »
- sa ii oferim prin imaginatie ceea ce nu-i poti oferi in realitate : « ce grozav ar fi sa ai un stilou vrajit, care sa se opreasca din scris atunci cand esti gata sa gresesti ! »
- sa acceptam sentimentele, chiar si atunci cand punem capat comportamentelor inacceptabile : « vei fi la fel de furios din cauza notei, chiar daca lovesti cu piciorul in banca ! Nu e voie sa faci asa. Dar poti, in schimb, sa-mi spui mai mult despre ceea ce te supara. Sau sa-mi desenezi, daca vrei. »

Pt a nu exista riscul ca acceptarea noastra sa fie interpretata ca o permisiune de catre copil, trebuie sa facem distinctie clara intre sentimente si comportament. Da, copii au dreptul sa aiba un sentiment de furie si sa-l exprime. Nu, ei nu au dreptul sa se comporte intr-un mod care sa le faca rau celorlalti, fie fizic, fie emotional.