Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Cum luam deciziile?

Decizia este puntea care uneste dorinta si actiunea. A decide inseamna a te angaja ca faci ceva. Daca nu rezulta o actiune, nu exista o decizie autentica, ci doar o cochetare cu ideea. Hai sa vedem ce tipuri de decizie exista :
- decizia rationala : cantarim argumentele pro si contra privind un anumit lucru si ne hotaram asupra unei alternative ; stabilim ce avem de pierdut si de castigat.
- decizia arbitrara : nu pare a exista un argument decisiv pt un curs al actiunii sau altul ; fiecare alternativa pare buna, iar noi devenim din ce in ce mai obositi si frustrati de decizie. Luam decizia lasandu-ne purtati intr-o directie determinata accidental dinafara noastra.
- decizia impulsiva : ne simtim incapabili sa decidem, iar determinarea pare tot accidentala, insa ea vine dinauntrul nostru.
- decizia bazata pe o schimbare de perspectiva : este luata adesea brusc si ca urmare a unei experiente exterioare ( vezi o persoana in situatie asemanatoare, o stire etc) sau a unei schimbari interioare ( de exemplu apare frica) care conduce la o schimbare a perspectivei.

De ce deciziile sunt dificile ? Pt fiecare « da » trebuie sa existe un « nu ». A te decide asupra unui lucru inseamna a renunta la un altul. Deciziile sunt scumpe ; te costa tot restul...