Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Cum scapam de ingrijorare ?

Ingrijorarea este un vampir energetic. Este atat de puternic atasata de modul nostru de gandire incat nici macar nu mai suntem constienti de existenta sa. Ingrijorarea incurajeaza gandirea negativa. Astfel, ne chinuim cu ganduri suparatoare si imagini ale scenariilor care nu vrem sa se intample. Aceasta agitatie ne contamineaza mintea si ne tulbura linistea. Ne poate imobiliza atat de puternic incat sa nu mai putem lua masuri ; este proiectarea in viitor a unui eveniment negativ care nu a avut loc inca, iar in 95% din cazuri nici nu va avea loc.
(Daca iti poti rezolva problemele, atunci de ce sa te ingrijorezi ? Daca nu le poti rezolva, atunci la ce bun sa te ingrijorezi ?)
Revizuiste-ti modul de gandire. Intreaba-te : « Ce pot face ? », care sunt solutiile practice.
Concentreaza-te asupra prezentului. Nu mai lasa mintea sa creeze scenarii catastrofice pt viitor. Daca iti dai seama ca te agiti, cauta-ti o ocupatie. Te va distrage de la gandurile tale. Gaseste altceva cu care sa iti ocupi mintea.
Daca tocmai ai avut o problema importanta este normal sa te ingrijorezi. Cauta sprijinul celorlalti. Discuta cu un prieten sau un specialist. Poti scapa de aceasta povara daca o impartasesti cuiva.
Relaxeaza-te. Exista unele lucruri pe care nu le putem controla, asa ca este inutil sa iti faci griji.
Poti folosi un jurnal in care sa iti notezi sentimentele. Incearca sa descoperi sursa ingrijorarii tale.