Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Invata sa spui NU

De ce nu spun NU ?

- Atunci cand spui NU, te simti vinovat ?
- Cauti aprobarea celorlalti deoarece pt tine conteaza ce gandesc ei.
- Simti nevoia puternica de a fi util.
- Crezi ca esti egoist sau, cel putin, un semn de proasta crestere, daca refuzi pe cineva
Trucuri care sa te ajute sa spui NU :
1. Acorda-ti timp de gandire : Invata cum sa folosesti fraze de genul : « sa imi verific agenda intai », « te voi suna eu sa iti dau raspunsul », « da-mi timp sa ma gandesc la asta ». Fiecare dintre aceste raspunsuri iti da mai mult timp de a analiza cererea astfel incat sa poti lua hotararea ce ti se potriveste.
2. Construieste propozitii cu rol de « reguli, principii personale »
3. Concentreaza-te asupra ta : « Trebuie sa spun NU pt mine ; nu are nici o legatura cu persoana ta ». Atunci cand spui NU in mod sincer, cu intelegere pt situatia celuilalt si pastrezi contactul privirilor, are efect magic. Aproape oricine va intelege pe cineva care spune NU din motive personale.
4. Cunoaste-ti prioritatile si respecta-le : Daca momentul cinei cu familia este o prioritate, refuza orice intreruperi, inclusiv telefoane, televizor etc
5. Fii concis : Nu trebuie sa te lansezi in explicatii lungi sau sa te scuzi pt decizia ta de a spune NU. Te poti arata vulnerabil astfel. Fii concis si clar. Nu incerca sa il convingi pe celalalt oferind motive rationale sau chiar si mai rau, adevaruri pe jumatate.