Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Perfectionismul - 2 fete

Perefectionismul poate fi constructiv si distructiv. Este ca o sabie cu doua taisuri. Perfectionismul constructiv este apanajul persoanei care isi stabileste obiective sanatoase si isi concentreaza eforturile pt a le obtine. Are o etica profesionala ridicata si motive puternice pt realizarea obiectivelor sale. Vrea sa aiba performante in domeniul ei de activitate si este gata sa depuna toate eforturile pt aceasta. In cadrul acestui proces, descopera aspecte noi despre punctele sale forte si punctele slabe si unde trebuie sa faca modificari. Auto-disciplina este un bun prieten. Daca totul merge conform planului, ar putea obtine chiar rezultatul perfect. Cand, intr-un final, reuseste, isi acorda timpul de a sarbatori si nu ii uita nici pe cei care au ajutat-o in drumul sau. Daca vrei sa fii printre cei mai buni performeri, este necesar si inteligent sa muncesti in plus. In lumea competitiva din pezent, beneficiile apar din crearea obiceiurilor/a unui stil de viata care iti imbunatatesc concentrarea, activitatea, increderea in sine, care sa te ajute sa ignori cu usurinta lucrurile care te-ar putea distrage. Toate acestea sunt bune.
Celalalt tais al sabiei este perfectionismul distructiv: o incercare compulsiva de a atinge standarde imposibile si incapacitatea de a te simti satisfacut. Rezultatul nu pare niciodata suficient de bun. Te simti ca si cum iti lipseste tot timpul ceva. Chiar si atunci cand un perfectionist este sigur ca isi poate atinge obiectivul, in loc sa sarbatoreasca, isi stabileste obiective si mai ridicate si isi prelungeste limita de timp dedicata lucrului. Niciodata nu este multumit.
Te pregatesti excesiv de fiecare data? Simti ca realizarile tale nu sunt niciodata suficiente? Consideri ca se convietuieste greu cu tine din cauza standardelor inalte?
Perfectionistul isi masoara valoarea cu productivitatea si realizarile pe care le are. In pofida unui efort extenuant, in mintea lui nu se ridica niciodata la inaltimea propriilor asteptari. Costul emotional este mare si apare sub forma indoielilor fata de propria persoana, stresului provenind din tensiunea auto-impusa de a se auto-depasi, dezamagire, frustrare, frica de a comite greseli, de a se face de ras. Disfunctiile alimentare, depresia, sinuciderea...sunt legate de perfectionism. Perfectionismul este o povara foarte grea.