Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Cum sa lupti cu cancerul

Cum sa lupti cu cancerul

Ce se intampla inainte cu cateva luni de aparitia cancerului, din punct de vedere psihologic:

  1. Anumite experiente din copilarie nasc decizia de a fi un anumit fel de om. Multe din decizii sunt positive si au efect benefic asupra persoanei. Dar altele nu sunt. De ex: daca copiii isi vad parintii certandu-se violent, ei pot sa decida ca nu e bine sa exprimi sentimentele negative.
  2. Persoana este zguduita de un sir de evenimente stresante.
  3. Factorii de stress genereaza o problema pe care individual nu stie sa o rezolve. Problema este creata nu doar de factorii de stress, ci si de inabilitatea persoanei de a face fata stresului, date fiind “regulile” despre felul in care trebuie sa actioneze, decise inca din copilarie.
  4. Individul nu gaseste nicio modalitate de a schimba regulile despre cum sa actioneze si, ca urmare, se simte legat de maini si de picioare. Majoritatea pacientilor cu cancer recunosc ca a existat o vreme, inainte de debutul bolii, cand s-au simtit neputinciosi, incapabili sa rezolve sau sa tina sub control problemele din viata lor.
  5. Individul se distanteaza de problema, devenind static, imobil, rigid. Odata ce nu mai exista speranta, el nu face decat sa “fuga pe loc”, fara sa se mai astepte sa ajunga vreodata undeva.

    Devenind constienti de spirala psihologica premergatoare bolii, multi dintre pacienti fac primul pas catre modificarea cursului acesteia. Apoi, schimbandu-si atitudinea si comportamentul, ei pot inclina balanta in directia sanatatii.

 

Sunt 3 etape psihologice inspre insanatosire:

 

  1. Odata cu diagnosticarea unei boli potential fatale, individual capata o perspectiva noua asupra problemelor sale. Multe dintre regulile dupa care se ghideaza devin nesemnificative in fata mortii. Amenintarea acesteia ii permite persoanei sa actioneze in moduri care nu pareau posibile mai inainte. Furia si ostilitatea tinute pana acum in frau, pot in sfarsit sa se exprime; boala ii da voie pacientului sa spuna “NU”.
  2. Pacientul ia decizia de a-si schimba comportamentul, de a devein un altfel de om. Pentru ca boala suspenda de multe ori regulile, apar alternative. Pe masura ce comportamentele se schimba, conflictele ce pareau irezolvabile pot sa dea semen de rezolvare. El vede ca este in puterea lui sa solutioneze problemele sau sa le faca fata. Exista mai multa libertate de actiune decat credea si mai multe resurse din care sa poata trai. Depresia dispare de multe ori atunci cand sentimentele reprimate de multa vreme sunt eliberate.
  3. Procesele fizice din organism rezoneaza la noul sentiment de speranta si la dorinta reinnoita de a trai, dand nastere unui ciclu de interactiune cu noua stare de spirit. Speranta si dorinta de a trai, revigorate, initiaza procese fizice care duc la ameliorarea sanatatii. Odata ce mintea, corpul si emotiile actioneaza ca un intreg , schimbarile din starea psihologica a pacientului produc schimbari in starea lui fizica.schema-page-001